Το να κρέμεσαι ανάποδα σε μία εναέρια κούνια όχι μόνο δημιουργεί μια σωματική εμπειρία που βοηθά στην ενδυνάμωση των σωμάτων των παιδιών, αλλά προσφέρει και φανταστικές δεσμεύσεις και πραγματικές προκλήσεις που μπορούν να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση σε πολλούς διαφορετικούς τομείς – σωματικό, συναισθηματικό, δημιουργικό, εκφραστικό και συνεργατικό.
Το θέαμα και η φρενήρης σωματικότητα του τσίρκου μπορούν να φαίνονται ως επίθεση στις αισθήσεις: έντονα φώτα, ακροβάτες που πετούν, θόρυβος και γρήγορες κινήσεις παράγουν μια κατάσταση χαοτικής ενέργειας που φαίνεται να είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που «χρειάζεται» ένα παιδί με αυτισμό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι όταν τα αυτιστικά παιδιά απορροφούνται ως συμμετέχοντες στο δημιουργικό χάος του τσίρκου, αρχίζουν να βασίζονται στις αισθήσεις τους, τις οποίες συνήθως καταπιέζουν για να προστατευτούν από έναν κόσμο που τους είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν. Το φαινομενικό χάος του τσίρκου τους δίνει την ευκαιρία να εκφραστούν με μεγαλύτερη ελευθερία από ό τι συνήθως.
Σωματικά, προκαλούν τον εαυτό τους αναπτύσσοντας καλή φυσική κατάσταση και σωματική επίγνωση. Πνευματικά, επιτυγχάνουν κατορθώματα που στην αρχή θεωρούν αδύνατα, κερδίζουν αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν να εμπιστεύονται το σώμα τους να τους κρατά ψηλά, και έτσι να μαθαίνουν να ισορροπούν με ασφάλεια. Τέλος, πέρα απ’ τα προφανή οφέλη που βιώνει κάθε παιδί σε διαφορετικό βαθμό, βρίσκονται συναισθηματικές και δημιουργικές ανταμοιβές που προκύπτουν απ’ τη συμμετοχή σε μια ομάδα που ασχολείται με το τσίρκο.