Skycrew circus arts η πρώτη σχολή σύγχρονου τσίρκο στην Καλαμάτα τέχνες τσίρκου παραστατικές

Πρόγραμμα "Έσω φρενών" - Παιδιά με αυτισμό

"έσω" : μέσα + "φρην, φρενός" : αρχ. ελλ. ο νους, το μυαλό, η φαντασία

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του

Το εθελοντικό πρόγραμμα “Έσω φρενών” πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας – Ε.Υ.Τ.Υ.Χ.Ι.Α.

Έρευνα έχει δείξει ότι, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους εκπαίδευσης στις τέχνες του τσίρκου για “ξεκλείδωμα του σώματος”, μπορεί επίσης να ανοίξει νέους κοινωνικούς και συναισθηματικούς κόσμους σε παιδιά με αυτισμό. Δεν αναπτύσσουν μόνο δύναμη, συντονισμό, και σωματική επίγνωση, κερδίζουν επίσης – εμπιστοσύνη, ευκαιρίες για δημιουργική έκφραση – και την αίσθηση του “ανήκειν” σε μία ομάδα. Πολλά παιδιά με αυτισμό περνούν μεγάλο χρόνο από την παιδική τους ηλικία κάνοντας φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, οστεοπαθητική και συμπεριφορική θεραπεία. Η πνευματική και σωματική πίεση που δημιουργεί αυτό, τόσο στο παιδί όσο και στην οικογένεια, μπορεί να είναι μεγάλη. Περαιτέρω, όταν η ανάπτυξη τους παρουσιάσει στασιμότητα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη πως έχουν φτάσει στα ανώτατα όρια οφέλους από τις θεραπείες, ή μπορεί απλά να βαριούνται ή να έχουν απογοητευτεί.

Αναδημιουργώντας μια “κουλτούρα τσίρκου” για παιδιά στο αυτιστικό φάσμα – μια κουλτούρα που διαμορφώνεται και υποστηρίζεται από εκπαιδευτές τσίρκου, επαγγελματίες υγείας, συμμετέχοντες και τις οικογένειές τους – τους παρέχουμε ένα περιβάλλον που είναι συναρπαστικό και ταυτόχρονα ασφαλές, προκλητικό και περιεκτικό. Χρησιμοποιώντας τις μεθόδους εκπαίδευσης στις τέχνες του τσίρκου, τα παιδιά είναι εφικτό  να αναπτύξουν τις ίδιες κινητικές ικανότητες και μυϊκή μνήμη  που κατακτώνται από την εργοθεραπεία και την φυσιοθεραπεία και αποτελούν τον πιο συνήθη στόχο τους. Όμως, η σημαντική διαφορά είναι ότι, υπάρχει ένας ακόμα ιδιαίτερα δημιουργικός και παιχνιδιάρικος παράγοντας, που είναι πιο πιθανό να επιτρέψει στα παιδιά να απολαύσουν τη θεραπευτική διαδικασία. 

Παίζοντας παιχνίδια συντονισμού στο πρόγραμμα κοινωνικού τσίρκου για παιδιά με αυτισμό
Βοηθώντας παιδιά με αυτισμό να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες μέσω του παιχνιδιών ισορροπίας με το Slackline

Το να κρέμεσαι ανάποδα σε μία εναέρια κούνια όχι μόνο δημιουργεί μια σωματική εμπειρία που βοηθά στην ενδυνάμωση των σωμάτων των παιδιών, αλλά προσφέρει και φανταστικές δεσμεύσεις και πραγματικές προκλήσεις που μπορούν να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση σε πολλούς διαφορετικούς τομείς – σωματικό, συναισθηματικό, δημιουργικό, εκφραστικό και συνεργατικό.

Το θέαμα και η φρενήρης σωματικότητα του τσίρκου μπορούν να φαίνονται ως επίθεση στις αισθήσεις: έντονα φώτα, ακροβάτες που πετούν, θόρυβος και γρήγορες κινήσεις παράγουν μια κατάσταση χαοτικής ενέργειας που φαίνεται να είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που «χρειάζεται» ένα παιδί με αυτισμό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι όταν τα αυτιστικά παιδιά απορροφούνται ως συμμετέχοντες στο δημιουργικό χάος του τσίρκου, αρχίζουν να βασίζονται στις αισθήσεις τους, τις οποίες συνήθως καταπιέζουν για να προστατευτούν από έναν κόσμο που τους είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουν. Το φαινομενικό χάος του τσίρκου τους δίνει την ευκαιρία να εκφραστούν με μεγαλύτερη ελευθερία από ό τι συνήθως.

Σωματικά, προκαλούν τον εαυτό τους αναπτύσσοντας καλή φυσική κατάσταση και σωματική επίγνωση. Πνευματικά, επιτυγχάνουν κατορθώματα που στην αρχή θεωρούν αδύνατα, κερδίζουν αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν να εμπιστεύονται το σώμα τους να τους κρατά ψηλά, και έτσι να μαθαίνουν να ισορροπούν με ασφάλεια. Τέλος, πέρα απ’ τα προφανή οφέλη που βιώνει κάθε παιδί σε διαφορετικό βαθμό, βρίσκονται συναισθηματικές και δημιουργικές ανταμοιβές που προκύπτουν απ’ τη συμμετοχή σε μια ομάδα που ασχολείται με το τσίρκο.

Εν κατακλείδι, στόχος του προγράμματος αυτού είναι:

1) Να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό να αναπτύξουν τις κινητικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

2) Να ωθήσει τα παιδιά με αυτισμό να εκφραστούν δημιουργικά, να ξεπεράσουν προκλήσεις και να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση τους.

3) Να προσφέρει στα παιδιά με αυτισμό μία μοναδική διασκεδαστική εμπειρία και την αίσθηση του “ανήκειν” σε μία ομάδα.

4) Να αναδείξει το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας – Ε.Υ.Τ.Υ.Χ.Ι.Α. και το πολύ σημαντικό έργο του.

5) Να καταρρίψει στερεότυπα και να επιμορφώσει και ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τον αυτισμό.

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον αυτισμό, πάτα εδώ.

Εάν θέλεις να διαθέσεις κι εσύ λίγο από τον ελεύθερο σου χρόνο για να στηρίξεις το Κέντρο Ημέρας, πάτα εδώ.

Εάν δεν έχεις χρόνο να διαθέσεις, αλλά ακόμα θέλεις να βοηθήσεις, μπορείς να κάνεις μία δωρεά εδώ.