Skycrew circus arts η πρώτη σχολή σύγχρονου τσίρκο στην Καλαμάτα τέχνες τσίρκου παραστατικές

Ζογκλερικά

ζογκλερικά juggling

Τα Ζογκλερικά είναι φυσική δεξιοτεχνία η οποία εκτελείται από έναν ζογκλέρ και περιλαμβάνει των περίτεχνο χειρισμό αντικειμένων με κύριο σκοπό την ψυχαγωγία, την διασκέδαση, αλλά ακόμα και την άθληση ή την παρουσίαση μιας παράστασης τέχνης. Τα ζογκλερικά περιλαμβάνουν συνήθως τον χειρισμό ενός ή περισσοτέρων αντικειμένων την ίδια χρονική στιγμή, χρησιμοποιώντας ένα ή περισσότερα χέρια (τα αντικείμενα μπορεί να “πασάρονται” μεταξύ των ζογκλέρ). Τα μπαλάκια, οι κορίνες, οι κρίκοι (rings), το ντιαμπολό (diabolo), τα πόϊ (poi) και τα τσιγαρόκουτα (cigar boxes) είναι μερικά από τα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούν συνήθως οι ζογκλέρ. Κατά καιρούς, έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα αντικείμενα όπως σάλια (σαν φουλάρι), μαχαίρια, φρούτα, γιο-γιο, καπέλα, φλεγόμενοι πυρσοί και αλυσοπρίονα. 

 

Το πιο γνωστό είδος ζογκλερικών είναι το πέταγμα αντικειμένων (toss juggling) το οποίο συνίσταται στο πέταγμα και αντίστοιχα πιάσιμο αντικειμένων στον αέρα, χωρίς αυτά να ακουμπήσουν το έδαφος. Τα ζογκλερικά αναπήδησης (bounce juggling) γίνονται συνήθως με μπαλάκια τα οποία όταν τα χτυπάς στο έδαφος αναπηδούν προς τα πάνω. Υπάρχουν και άλλες δημοφιλείς κατηγορίες, που όμως οι απόψεις στην κοινότητα των ζογκλέρ διίστανται στο κατά πόσο θεωρούνται ζογκλερικά ή χειρισμός αντικειμένων (object manipulation). Μερικές από αυτές είναι τα επαφής (contact), όπου αναφέρονται στον περίτεχνο χειρισμό ενός ή και πολλών αντικειμένων ενώ αυτά βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το σώμα, τα ισορροπιστικά και τα περιστροφικά (διαβολόραδβα).

 

Οι λέξεις ζογκλερικά και ζογκλέρ πηγάζουν από την Μεσαιωνική λέξη jogelen (“παροχή διασκέδασης μέσω της παρουσίασης κόλπων”) η οποία με την σειρά της είναι από την παλιά (προ-14ου αιώνα) Γαλλική λέξη jangler. Υπάρχει επίσης η ύστερη Λατινική μορφή joculare, της λατινικής λέξης joculari που σημαίνει “αστειεύομαι”. Παρότι η σημασία των λέξεων ζογκλέρ και ζογκλερικά με την έννοια του χειρισμού αντικειμένων για την παροχή διασκέδασης χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, η σημερινή έννοια – που έχει επικρατήσει από τα τέλη του 19ου αιώνα – αναφέρεται κυρίως στο συνεχές πέταμα και πιάσιμο αντικειμένων στον αέρα. 

 

Η αρχαιότερη καταγραφή ζογκλερικών βρέθηκε στον 15ο τάφο ενός Αιγύπτιου πρίγκηπα στην περιοχή Beni Hasan και χρονολογείται από το 1994 έως 1781 π.Χ.. Η τοιχογραφία αυτή απεικονίζει θηλυκές χορεύτριες και ακροβάτισσες να πετάνε μπαλάκια. Γενικότερα, τα ζογκλερικά έχουν καταγραφεί ιστορικά σε πολλούς πολιτισμούς, όπως στον Αιγυπτιακό, Κινέζικο, Ινδικό, Ελληνικό, Ρωμαϊκό, Νορμανδικό, τον πολιτισμό των Αζτέκων καθώς και στα νησιά της περιοχής της Πολυνησίας.

 

Διαβάστε περισσότερα για τον παιχνιδιάρικο κόσμο των ζογκλερικών και τα πολλαπλά οφέλη στο ανθρώπινο σώμα.

Τα ζογκλερικά σήμερα έχουν εξελιχθεί και επεκταθεί σε σημείο όπου είναι συνώνυμα με το περίτεχνο χειρισμό οποιουδήποτε αντικειμένου. Η μεγάλη ποικιλία της κουλτούρας των ζογκλερικών μπορεί να την δει κανείς στα διάφορα συνέδρια που γίνονται κάθε χρόνο. Οι ζογκλέρ αποτελούν κύριο συστατικό των παραστάσεων του τσίρκου και πολλοί από αυτούς έχουν κάνει μάλιστα μεγάλη καριέρα. Οι ζογκλέρ του τσίρκου προέρχονται από πολλές χώρες όπως η Ρωσία και άλλες χώρες της Ευρώπης, τη Κίνα και τη Λατινική Αμερική.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς και εξαιρετικούς ζογκλέρ των τελευταίων 50 χρόνων κατάγονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως π.χ. οι Sergej Ignatov, Andrii Kolesnikov, Evgenij Biljauer and Viktor Kee – όλοι συντελεστές των παραστάσεων του περίφημου Cirque du Soleil. 

 

Η εξάσκηση των ζογκλερικών έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο (Nature magazine, volume 427, Jan. 2004), ουσιαστικά κάνοντας τον ασκούμενο πιο έξυπνο. Μία μελέτη απέδειξε ότι αυτό το έκανε μόλις σε 7 μέρες. Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να εμποδίζει την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθιστώντας την σπουδαία επιλογή για την εκγύμναση του εγκεφάλου. Ταυτόχρονα, η εξάσκηση των ζογκλερικών αποτελεί εξαιρετική μέθοδο γυμναστικής για όλες τις ηλικίες και τους σωματικούς τύπους, αφού γυμνάζει όλο το σώμα χωρίς περιττές καταπονήσεις και αυξάνει την καύση θερμίδων. Τα πλεονεκτήματα όμως δε σταματούν εδώ, καθώς τα ζογκλερικά ακονίζουν τη συγκέντρωση, την αντίληψη και τον οπτικοκινητικό συντονισμό, αυξάνουν το εύρος κίνησης σε χέρια και ώμους και έχουν αποδειχτεί ότι βοήθησαν πολλούς ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα. Τέλος, η εξάσκηση των ζογκλερικών δε χρειάζεται ειδικές συνθήκες και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μέρος, και αποτελεί αν μη τι άλλο, μία άκρως διασκεδαστική δραστηριότητα.